Kell kollagénpótlás a testünknek?

2023.05.09

A kollagén egy teljesen természetes fehérje, amely a testben ragasztóanyagként funkcionál, ugyanis összetart mindent mindennel, rostot hálót alkot a teljes szervezetben. A testben található fehérjék mintegy 30%-a, a bőrnek pedig körülbelül 75%-a épül fel kollagénből, tehát a kollagén nélkülözhetetlen alkotója a bőrnek, a hajnak, a körmöknek, az ízületeknek, a porcoknak, valamint valamennyi létfontosságú szervnek is. 

A test természetes úton hozza létre a számára szükséges kollagént, de ez termelés az évek során fokozatosan csökken. A lassulási folyamat már 20 éves kor után elkezdődik, és szinte teljesen leáll 50-60 éves korra. A nők szervezete alapból kevesebb kollagént termel, mint a férfiaké, a bőr megereszkedése, a haj és a körmök szerkezetének megváltozása különösen esztétikai szempontból érinti érzékenyen őket. Ám a bőr egészségének, rugalmasságának megőrzése mellett a kollagén ugyanolyan fontos szerepet játszik például a csontok, a fogak felépítésében, az inak és izmok erősségében, a szem tömörségében is. A kollagén rostos hálót képez a testben, ez a zselatinszerű anyag mintegy összeragasztja a csontvázat a lágy szövetekkel, összeköti az izmokat, a porcokat, a szalagokat.

A legtöbb ember a 30. életév körül veheti észre, hogy apró szarkalábak, ráncocskák jelennek meg az arcon, a bőr pedig egyre fakóbbá válik, elvesztheti korábbi fiatalos kinézetét. Emellett pedig a haj állapota is jelentősen romolhat, gyengévé és vékonnyá válhat, elveszítheti csillogását.

A kollagén szintjének csökkenése egyre több mozgásszervi problémát is okozhat, a mozgás egyre nehézkesebbé válhat, az ízületek sokat veszíthetnek hajlékonyságukból, rugalmasságukból, ezért egyre inkább megkeseríthetik az életünket a mozgásszervi panaszok, az ízületi fájdalmak is. Amennyiben pedig még ekkor sem pótoljuk kívülről a kollagént, akkor károsodhatnak az izomszövetek és a kötőszövetek is, de a csontszerkezet is meggyengülhet.

A kollagén kulcsfontosságú a bélfal regenerálásához például áteresztő bélszindróma esetén, illetve autoimmun betegségeknél. A kollagén segít a bőr feszességének megtartásában, akár idősebb korban akár izomépítés alatt. És ez az arctornára is vonatkozik! A kollagén tehát kihagyhatatlan lehetőség az öregedés folyamatának megakadályozására. Többek közt szerepe van a bőrben a mérgező anyagok felszívódásának meggátolásában, valamint a kórokozók megállításában is.

Ha szeretnél rásegíteni az arctornára, javaslom, hogy keress egy jó minőségű kollagént és kezdd el szedni.

 

web counter