Hogyan zajlik egy arctorna óra?

2020.01.26


Ezek a gyakorlatok amiket itt a blogomban megosztok, nem igazán arctorna gyakorlatok. 

Az arctorna egy jóval erőteljesebb, személyre szabott, folyamatos gyakorlatokból álló edzésforma. A tréner vezényli a gyakorlatokat, a tanuló pedig a takarásokat feltéve végig azt teszi amire a tréner "utasítja".
Nem mindegy hogyan takarod le az arcod, hogy milyen erősen szorítod vagy tolod éppen a gyakorlat függvényében, és nem mindegy a testtartás sem. A tréner folyamatosan figyel, mintegy személyi edzőként és esetlegesen javítja a hibákat. Pl. nem mindegy, hogy a gyakorlatsor alatt felhúzod-e a vállad vagy felemeled-e a talpad a földről, mert akkor azok az izommunkák, már a torna erejéből vesznek el. És ha sok hiba van...nem történik semmi.A gyakorlatok erőssége sem mindegy, ugyanis a saját izomerődhöz képest legalább 90%-on kell dolgoznod ahhoz, hogy a célod elérd. Itt nem mindegy a másodperc, az irány, a sorrend sem.
A tapasztalatom azt mutatja a sok év alatt, hogy az egyéni óráknak van igazán értelme. Egyrészt így a teljes figyelmem oda tud koncentrálódni egy arcra, másrészt teljesen annak az arcára tudom írni a gyakorlatokat, aki éppen velem szemben ül (vagy fekszik). Nincs két egyforma óra, minden órát épp abban a pillanatban írok meg fejben, amikor épp leül valaki elém és ránézek az arcára. Így figyelembe tudom venni az izomerejét, a korát, az arca aktuális, pillanatnyi állapotát. És ez mind fontos.

Számomra minden arc egy kihívás:)

Arcmester

web counter