Az izmokról

2019.03.13

Ejtsünk pár szót az izmaink működéséről:


Kontrakció: az izom működési alapegységei az izomrostok teleszkópszerűen egymásba tolódnak , miközben az izom megrövidül.

Relaxáció: az izomrostok egymástól eltávolodnak, az izom megnyúlik.
Izom (musculus): 3 része van 1. eredés (tendo)
                                           2. középső aktív rész (has) 
                                           3. tapadás (tendo)

Izmok alakjuk szerint: 
- hosszú izmok (orsó és tollas alakú)
- rövid izmok (kerek és lapos)
- széles, lemezes izmok
- gyűrű alakú záróizmok


Izmok működés szerint:
- hajlítók, feszítők, közelítők, távolítók, emelők, forgó mozgást létrehozók, szűkítő-záróizmok


Az arctorna szempontjából érdekes izmok:

NYAKIZMOK: felületes nyakizom, nyelvcsonti izmok, mély nyakizmok
FEJ IZMAI: mimikai izmok , rágóizmok
A mimikai izmok között találhatunk még fejtetőizmokat, ami elől a homlokizom, hátul a tarkóizom. A fül körüli izmok embereknél csökevényesek, nem mozognak, állatoknál a hang irányában mozdulnak. Az arcizmok közül a szem, orr, száj körüli izmok játszanak szerepet a mimikánkban. Rágóizmaink erősek, felületi és mély elhelyezkedésűek.


A MIMIKAI izmok:

Az arcmimikát hozzák létre, közvetlenül a bőr alatt találhatók. Idegrendszeri megnyilvánulásunkat tükrözi, ami jellegzetes emberi sajátosság. Az arcizmok egy része csonton ered és bőrön tapad, de van, ami bőrön ered és tapad is. A mimikai izmok között soroljuk fel a fejtetőizmokat, a fül körüli izmokat, és az arcizmokat. A fejtetőn széles inas lemez található, amelybe belesugárzik elől a homlokizom, hátul a tarkóizom. A fül körüli izmok embereknél csökevényesek, nem mozognak, állatoknál a hang irányában mozdulnak. Az arcizmok közül a szem, orr, száj körüli izmok játszanak szerepet a mimikánkban. A szemizmok a szem körül helyezkednek el és a szemrés zárásában, a könny továbbjuttatásában van szerepük. Az orr körüli izmok csökevényesek, az orrnyílás szűkítését és tágítását tudják minimálisan mozgatni. A száj körüli izom a szájrést körkörösen fogja körül, az ajkak zárásában és a csücsörítésben, a fütyülésben van szerepe. Az ajkak helyzetét tartja fenn tónusával. A trombitás izom a szájüreg oldalfalában található lapos izom, szerepe a beszédben, a rágásban van.
A rágóizom négy igen erős izom, amely felületi és mély rétegben helyezkedik el, szerepe a száj zárásában van. A halántékizom legyezőszerű, a halántékcsonton ered és az állkapocscsonton tapad, szerepe a száj zárásában van. 

   


web counter