Állkapocsmozgató gyakorlatok 1.

2020.02.02

A Mimilift arcizomtorna fejleszti a rágóizmok állóképességét, erejét, rugalmasságát. Az edzett és jól működő rágóizmok fontos szerepet játszanak az állcsont normál, egészséges mozgásában.

Az ellenállással szemben végzett gyakorlatok erősítik az állkapocsízületet támasztó rágóizmokat és ínszalagokat. Az erősítő hatáson túl reflexszerű izomreakciót idéznek elő, amely ellazítja a rágóizmokat.
Blogomban találhatsz mimilift gyakorlatokat, melyeket otthon egyedül is elvégezhetsz.

A kattogástól a szájzárig

A kattanó hang, a nehezített rágás, az állkapcsot mozgató izmok fájdalma, az esetleges szájzár kialakulása egyértelműen utal az állkapocs funkciózavarára, de kísérhetik olyan tünetek, panaszok is, amelyeknél az érintett nem is gondol erre az összefüggésre. Így például az arc, a nyak, a torok, a nyelv, a váll egyes részein is felléphetnek emiatt fájdalmak, migrénes fejfájást is előidézhet, sőt, még a fülre is hatással lehet, fájdalmat vagy fülzúgást kiváltva. A fogcsikorgatás is egy kellemetlen tünet lehet. Az állkapocsízület súlyos porckopása gyulladást is okozhat, amely további fájdalmakat vált ki és góc kialakulását is előidézheti.


TANÁCSOK: 


-az állkapocsgyakorlatokat lassan, óvatosan és egyenletes sebességgel végezzük
-figyeljünk arra, hogy az állkapocs mozgása jól összehangolt és folyamatos legyen
-a gyakorlatok alatt figyeljünk oda a helyes testtartásunkra
-tartsuk nyakunkat és vállunkat ellazítva
-ha állkapcsunkat kézzel  ellenállás irányába mozgatjuk, az ujjainkkal csak gyenge ellenállást fejtsünk ki, ne erőltessük túl
-minden gyakorlatot az ajánlott ismétlésszámmal végezzünk
-a gyakorlatok nem okozhatnak fájdalmat, eleinte inkább furcsa érzést érezhetünk, ha bármelyik gyakorlat alatt fájdalmat érzünk hagyjuk abba! Ez a fájdalom annak a jele, hogy orvosi vizsgálatra szoruló problémával állunk szemben.
-akivel előfordult már, hogy kiugrott az állkapcsa ne végezze a gyakorlatokat otthon egyedül

                                   Gyakorlat az összehangolt állkapocsnyitásért

Tedd a nyelved hegyét a szájpadlásodra rögtön a felső fogsor mögé és lassan nyisd ki a szádat. Engedd az állkapcsodat olyan mélyre, amennyire csak tudod. Tartsd ki ezt a pozicíót így 5 másodpercig. A nyelved ne mozduljon el a helyéról. Lassan óvatosan és folyamatosan végezd a gyakorlatot el tízszer. 

EGÉSZSÉGRE GYAKOROLT HATÁSA: segíti az alsó állcsont egyenes, sima mozgását anélkül, hogy elmozdulna, kitérne az irányából (deviáció).

Ugyanezt végezd el úgy is, hogy nem teszed a nyelved a fogsor mögé csak nyitogatod a szádat lassan, egyenletesen.


web counter