A bőrünk öregedésének okai és megállítása

2021.09.07

A bőr három rétegből áll:

  • A felhám (epidermis) feladata a bőr legfelső védő rétegének fenntartása és a pusztuló szaruréteg folyamatos megújítása.
  • Az irha (dermis) szerepe a bőr rugalmasságának és tartósságának biztosítása.
  • A bőralja (hypodermis, subcutis) feladata az energiaraktározás, hőszigetelés és a    nagyobb fizikai hatások tompítása.


 Az alapréteg hámsejtjei állandóan osztódnak, a képződő sejtek a felszín felé terjednek, ellaposodnak, végül leválnak. A hámban a bőr színét meghatározó pigmentszemcsék (melanin) vannak, amelyek védik a bőrt a káros sugárzásoktól. Ezeket a festéksejtek (melanociták) termelik. A hám sejtsorai között szabad idegvégződések találhatóak.

Az irha (dermis) laza rostos kötőszövet, kollagén és rugalmas rostokból és kötőszöveti sejtekből áll. 

Az irharéteg. Mindenkinek természetes, hogy a bőr nem akadályozza, hanem rugalmasan követi a mozgásunkat. Ha a bőrt összecsípjük, megnyúlik, amikor elengedjük, rögtön kisimul. Rugalmasságát a vastag, kötőszövetes irharéteg okozza. A kötőszövet sejtjei sok fehérjerostot termelnek, amelyek térbeli hálózatot alkotnak. Amikor megnyúlik a bőr, a rosthálózat könnyedén követi a mozgást, amikor visszaengedjük, visszanyeri eredeti alakját és méretét. A kötőszövetet sűrűn átszövik a vérerek. A vér szállítja az oxigént és a tápanyagokat a hám és az irha sejtjei számára is. Az érhálózat a hőszabályozásban is fontos szerepet játszik. Melegben kipirulunk, mert a vérerek kitágulnak, és megnő a bőrön átáramló vér mennyisége. A felszín közelében áramló vér sok hőt ad át a környezetnek.

A bőralja (hypodermis/subcutis) a bőr legmélyebb rétege, zsíros kötőszövet alkotja.

A dermis két fontos fehérjét tartalmaz: kollagént és elasztint.

Ahogy öregszünk, a kollagén és elasztin termelése lelassul, és a bőr nem működik olyan hatékonyan, mint korábban. A sejtek növekedése lelassul, méreganyagok képződhetnek, és az elhalt bőrrétegek durvává teszik a bőrt.


A bőr öregedésének külső okai


A külső okokhoz számos életmódi és környezeti hatás tartozik. A bőr öregedése 80-90%-ban a napfény hatására alakul ki. A fénykárosodást a folyamatos, hosszú idejű napfényhatás, annak is az UV-A és UV-B sugárzása hozza létre.

A dohányzás a második legfontosabb külső bőrkárosító hatás. A dohányfüst és a benne található anyagok (nikotin, kátrány, formaldehid, nitrogén-oxidok, szén-monoxid) hatására a bőr oxigénellátása romlik, megnő a szabad gyökök mennyisége. Ennek következtében csökken a fibroblasztok száma és a funkciójuk is károsodik. Csökken a kollagén I termelés, megnő a kollagén lebontó enzimek aktivitása.Egy dohányos ember bőre akár 10-20 évvel is öregebbnek tűnik, mint azt a biológiai kora indokolná. A hám elvékonyodik, vízhiányos, szürkés, élettelen és fakó lesz. Az arcbőr felpüffed, miközben az irhában lezajló változások miatt elveszíti rugalmasságát. A szemkörnyéki karikák és táskák állandósulnak, a ráncosodás jóval kifejezettebb és gyorsabb ütemben halad előre.

Mimikai izomzat

Az egyénileg változó helyű és mértékű mimikai izomműködés hozza létre a mimikai (dinamikus) rácokat. Az izmok ismétlődővé és szokásossá váló összehúzódásait a felette lévő bőr nem követi és akár már 30 éves korban is megkezdődhet a mimikai ráncok kialakulása. Fő képviselői a szem környéki szarkalábak, a szemöldökök között függőleges (az ún. "haragos") ráncok, a homlok keresztirányú ráncai.

Kevés folyadékfogyasztás

A kollagén rostok és a hialuronsav nem tudnak elegendő mennyiségű vizet megkötni. Így a hám és az irha is kiszárad, csökken a rugalmassága, feszessége.

Túlzott mértékű alkoholfogyasztás

Rendszeres és nagy mennyiségű alkoholfogyasztás következtében az irhában lévő kapillárisok kitágulnak és emiatt hajszálerek jelennek meg az orrszárnyakon, a járomcsontokon, ritkábban az állon.

Alváshiány

A rendszeres kialvatlanság fáradtságérzetet, kimerültséget okoz. A szem alatt táskák, sötét karikák jelennek meg, a bőr petyhüdt lesz, megereszkedik. Az oldalfekvés a terhelés következtében mechanikailag igénybe veszi és meggyűri a bőrt.

A bőr öregedésének tünetei

Bőrszárazság

A faggyú- és verejtékmirigyek működésének csökkenése következtében a hám már kevésbé tudja megtartani a vizet és szárazabbá válik, ráadásul a zsírtartalma is csökken. A bőr fénytelenné, fakóvá válik, korábbi simasága, bársonyossága megszűnik, a ráncok jobban látszanak. A bőrszárazság főleg a téli időszakban viszketést és következményes irritatív bőrgyulladást okoz.

A bőr elvékonyodása

A hám alapi sejtjeinek osztódási sebessége és a szarusejtek leválása lassul. Így ugyan a szaruréteg vastagabb lesz, de az alatta lévő rétegek vékonyabbak lesznek. A hám emiatt összességében vékonyodik, ami nőkben tízévente 8-10%-ot jelent. A fibroblasztok mennyisége és aktivitása is csökken, amely az általuk termelt kollagén rostok, rugalmas rostok és az alapállomány mennyiségének csökkenésében nyilvánul meg. Emiatt nőkben az irha vastagsága is csökken tízévente 8-10%-al.

Ráncok kialakulása és elmélyülése

A finom ráncok megjelenése az arc különböző részein már 25 éves kortól tapasztalható. A mimikai ráncok az arc leggyakoribb mozgásainak megfelelően alakulnak ki. A külső szemzugnál és az alsó szemhéjnál kialakulókat nevetőráncoknak vagy szarkalábaknak nevezzük. A homlok ráncai vízszintes vonalakként válnak láthatóvá. A szemöldökök közötti, függőleges vonalakat a szemöldökráncolás alakítja ki. A ráncok másik típusa a statikus ránc. Legismertebb képviselőjük az orr és a szájzug közötti, nasolabiális ránc. A szemöldökök között ráncok kialakulásban is szerepet játszanak. A ráncok idővel mélyebbé válnak, és gyakran járnak együtt a feszesség csökkenésével, majd ahogy a bőr egyre érettebbé válik, a rugalmasság csökkenésével. A ráncok egy harmadik csoportja a rugalmas rostok szakadási vonalai mentén jön létre, leggyakrabban a száj környékén. További ráncok képződnek még az arc bőrének petyhüdtté válásával is az orcákon, az állkapocsíven, az alsó szemhéjakon. A nyak bőrének petyhüdtté válásával vízszintes ráncok jelennek meg.

A bőr természetes ragyogásának elvesztése

A bőr megújulási folyamata lelassul és egyenetlenné válik, a keratinnal telítődött, elhalt hámsejtek csak lassabban válnak le a bőrfelszínről. Ezért a fiatal arc természetes ragyogását időskorra felváltja a fakó, szürkés, egyenetlen, helyenként érdes és durva tapintatú, pigmentfoltos arcszín.

A bőrtömörség és feszesség csökkenése, valamint a bőr megereszkedése

A bőrtömörség romlásában az irhában található kollagén rostok mennyiségének csökkenése és szerkezetének megváltozása, valamint a hialuronsav mennyiségének csökkenése játszik szerepet. A feszesség vesztés az egész arc jellegét egyértelműen megváltoztatja, de néha nehéz megmondani, hogy pontosan mi az, ami más lett. A bőr megereszkedése miatt az arc körvonalainak határozottsága csökken, amely leginkább állkapocs ív megereszkedésén látható. Az arc szomorú, fáradt tekintetű még akkor is ha a "tulajdonosa" nem is az.

A bőr rugalmasságának csökkenése és petyhüdtté válása

A rugalmasság romlásához hozzájárul a hám elvékonyodása, a hámba nyúló papillák ellaposodása és ezáltal a hám-irha határ hullámos szerkezetének elsimulása, a kollagén és a rugalmas rostok károsodása. A hám-irha határ elsimulásának következtében a hám mérete meghaladja az irháét. A megnyúló, rugalmasságát vesztett és a gravitációnak engedelmeskedő hám meggyűrődik és petyhüdtté válik. Ennek jeleként jelennek meg a szem alatti táskák, a lógó szemhéjak.

Pigmentfoltok

30 éves kortól változások állnak be a bőr pigmentációjában, amely részben a lelassult sejtmegújulás miatt alakul ki. A bőr felszínén felgyülemlenek a szarusejtek, valamint a napfény és a levegő hatására oxidálódott faggyú, amelytől az arcbőr egyenetlen barnává, barnásszürkévé válik. Az öregségi foltok leginkább a fénynek kitett bőrfelületeken jelentkeznek: az arcon, a nyakon, a dekoltázson és a kéz bőrén. 

Hajszálerek

Az idős, elvékonyodott bőrön az orron, az orrszárnyakon, a járomcsontokon, ritkábban az állon, vastagságtól függően pirosas vagy kékes színű, változatos rajzolatot adó hajszálerek tűnnek át.

Kézben tartható és lassítható az öregedés lefolyása? IGEN! ez a megelőzés

A megelőzéssel a külső, ártalmas tényezőket tudjuk kerülni illetve hatásaikat csökkenteni.
• Napozás csak fényvédő alkalmazásával
• Szoláriumozás kerülése
• Dohányzás kerülése
• Környezetszennyezés kerülése
• Táplálkozás, étrend kiegészítés, megfelelő folyadékbevitel, alkoholfogyasztás csökkentése
• Stressz kerülése
• Helyi kezelések
• Kozmetikai kezelések ,megfelelő arctisztítási rutin
A bőr rugalmasságának növelésére és a ráncok eltüntetésére pedig az egyik legjobb módszer: 

az ARCTORNA!!

KATTINTS A KÉPRE

Fontos még a megfelelő arctisztítási rutin

Erről további információt a képre kattintva olvashatsz

web counter