Otthon végezhető szemgyakorlatok


A szemünket is edzeni, tornáztatni kell, hogy ne lustuljon, ne fáradjon el hamar. Ehhez elég óránként felállni néhány percre a számítógép elől, speciális gyakorlatokat végezni, rendszeresen tornáztatni. A szemtorna a látásra is hatással van és a szemet körülvevő bőrre is, rugalmasítja, feszesíti azt. A tréningezett szem olyan, mint az edzett test. Megnő az alkalmazkodóképessége - és rugalmasabb a szubjektív látóélesség beállító képessége. A miniatűr szemizmoknak az edzés éppen olyan hatékony, mint a szervezet nagy izmainak.

Biztosan hallottál már ezekről a módszerekről: Schneider féle meditációs gyakorlatok, Koplakov edzésterve, Bates módszer, akupresszúrás pontmasszázs, Bálinger szemüveg, melynek alapja: Öveges József Kossuth díjas professzor tudományos leírása, kínai szemmasszázs, arctorna...stb.

Egy biztos, a szemproblémák és a szem körüli bőrproblémák esetében is a megelőzés sokkal könnyebb mint a kezelés. De ha már kialakultak a problémák sem kell elkeseredni, mert vannak nagyon hasznos, jól működő gyakorlatok szemünk külső és belső karbantartására.
Most egy olyan gyakorlatsort fogsz végigcsinálni ami minden oldalról jól átmozgatja a szemedet és karbantartja a szem körüli izmokat és a bőrt rugalmasítja, ezáltal ránctalanítja is azt.
Olyan gyakorlatokat fogok megmutatni, melyekhez nem kell arctorna ismeret, otthon egyedül is biztonsággal végezheted.
         A hanganyagok letölthetőek, de csak gépről és chrome alatt, telefonon csak lejátszhatóak.
Ha le szeretnéd tölteni, kattints a fekete téglalapra, és ha megnyílik a hanganyag, oldalt a 3 pöttyre kattintva letöltheted és beteheted egy mappába magadnak.1.Bemelegítés: Palmírozás


A latin palma szó jelentése: lapos kéz a hagyományos szemgyakorlatok közé tartozik és a két belső kézfelület segítségével  a szem eltakarását jelenti.

Ennek következtében a látószerveink megnyugszanak és megvédjük a túlterheléstől ezeket. Ez az egyszerű, azonban hatásos módszer minden egyes szemgyakorlat után alkalmazandó. Mivel látószerveink naponta igen nagymértékben vannak igénybe véve, a palmírozás erős munka alatt pihenési szünetként is ajánlatos (pl: olvasásnál, írásnál, vagy ha sokat képernyőn játszunk, filmezünk,  dolgozunk).


Gyakorlat: A két kéz belső párnás felületét dörzsöld jól össze egészen addig, amíg azt nem érzed, hogy mindkét tenyér felülete jól átforrósodott. Ezután a két tenyereddel takard le a két szemedet, de ügyelj arra, hogy ne nyomd a szemgolyódat, egy laza takarás legyen zárt ujjakkal, úgy hogy boltozatos legyen a kezed, vagyis ki tudd nyitni a takarás alatt a szemeidet. Amikor kinyitod a szemeidet, ne szűrődjön be fény a takarás alá. Amikor már fent van a takarás könyököddel támaszkodj vagy egy asztalra vagy a két combodra. Ha a takarás alatt teljes feketeséget látsz ez a legjobb. Ha kis fehér bevillanásokat látsz, azt jelenti kicsit stresszesebb napod volt, ekkor próbálj meg egy fekete függönyre gondolni és próbálj meg lazítani. Ha piros, sárga, zöld bevillanásokat látsz, túl erősen nyomod a szemgolyódat, ilyen esetben engedd lazábbra a takarást. Lazítsd el a szemhéjakat, hagyd őket lesüllyedni, pihenni.

Lélegezz lassan, mélyen.


1. PALMÍROZÁS

PALMÍROZÁS HANGANYAG

2. Három távolsági pont gyakorlat


Ezzel a gyakorlattal a szem akkomodációs képességére hatunk, mivel a lencsének különböző távolságban fekvő pontokra kell fókuszálnia. Ehhez a gyakorlathoz 3 pontot kell majd kijelölnöd. Egyik kezed mutatóujját helyezd a szemed elé kb. 15 cm távolságra. Ez lesz az első pontunk. Ezutá ugyanabba a magasságba helyezd el de már kb.30 cm magasságba a szemedtől. Ez lesz a kettes pontunk. Ezután keress a két ujjad magasságával megegyezően egy távoli pontot akár a falon, vagy egy tárgy egy pontját, ez lesz a harmadik pontunk. Ezt végezheted egy tollal is.

Végezzük el a gyakorlatot:


2. HÁROM TÁVOLSÁGI PONT


HANGANYAG: HÁROM TÁVOLSÁGI PONT


Ezután végezd el újból a palmírozást: (tenyerezést)


PALMÍROZÁS HANGANYAG

3.  TÁRGY KÖRBERAJZOLÁSVálassz ki a szobában egy tárgyat akár egy órát az asztalon, vagy a szemüvegedet, vagy egy lámpát, de lehet nagyobb tárgy, egy bútor vagy bármi. Lélegezz lassan, folyamatosan és a szemeiddel keresd meg a tárgy egy pontját és onnan kiindulva, szép lassan haladj végig. a körvonalán, pásztázd a szemeiddel végig egyik irányba, aztán a másik irányba is. Lassan végezd a gyakorlatot, közben mélyen lélegezz. Menj végig a tárgyon minimum ötször.Most újból végezd el a palmírozást: (1. gyakorlat)

HANGANYAG PALMÍROZÁS

4. VIDEO SZEMGYAKORLATOK

Most végezd el ezt a gyakorlatsort:

5. SZARKALÁBAK ELLEN

HANGANYAG: SZARKALÁBAK ELLEN

EGY KIS NEHEZÍTÉSSEL


6. HANGANYAG:SZEMGYAKORLAT

7. FELSŐ SZEMHÉJ GYAKORLAT


HANGANYAG: FELSŐ SZEMHÉJ GYAKORLAT

8.HANGANYAG: BELSŐ SZEMZUG EDZÉSE


HANGANYAG: BELSŐ SZEMZUG EDZÉSE


MERIDIÁN TORNA:

OSTOR GYAKORLAT


Az ostor rég bevált szemmozgató gyakorlat, amelynek segítségével igen hatásosan befolyásoljuk a szem akkomodációs képességét (akkomodáció:alkalmazkodás).

Rendszeres alkalmazásával hozzájárulhatunk az izomzat rugalmasságának fokozatos javulásához és feloldhatjuk a krónikus feszültségeket. A gyakorlat azonban elég megerőltető és fárasztó a szemizmok számára. 

Tedd  a jobb kezed a bal szemedre. A kezet kissé boltozva tedd a szemre, mindkét szem  legyen nyitva úgy, hogy azok együttesen mozoghassanak. Tartsd a bal kezed szemmagasságban annyira balra, hogy éppen még láthasd a jobb szemmel. Nézd a bal kezedet egy darabig így és szép lassan vezesd  a kezed  a jobb szemedhez. Ha a kéz néhány centiméterre van a jobb szemedtől, vidd kiinduló helyzetbe vissza. Ekkor fontos, hogy a kezed ide-oda vezetésnél mindig kövesd a szemeddel..  Végezd el tízszer így, majd válts kezet és úgy is végezd el tízszer.


MÉG EGY KIS SZEMTORNA

Záró GyakorlatsorEzeket a gyakorlatsorokat pár hétig végezd el heti kétszer. Kb. a második hónapban már hetente egyszer is elég elvégezni a gyakorlatokat.

 Ha bármi kérdésed van írj nekem.

Néhány tanács:

Az esetek nagy részében nem születünk megereszkedett, lógó szemhéjjal, a jelenség mindössze annak "köszönhető", hogy idővel a bőr elveszti tartását és rugalmasságát, csökken a kollagén termelődés. Ilyen tünetet okozhat még például a pajzsmirigy működésének zavara is. Bizonyos idegrendszert érintő betegségek miatt is csökkenhet a szemhéj izmainak tartása, így az arc nyúzottnak tűnhet. A lógó, petyhüdt szemhéj azonban tartós szépséghiba, ami még a sminkelést is nehézkessé teszi, hiszen a szemet nagyobbnak mutató színeket, vonalakat elfedi a megereszkedett bőr.


Pár praktikus tanács a felső szemhéj javítására:


1.  A megtisztított, sminkmentes szemhéjra fektessünk egy tojásfehérjébe mártott vattát (amelynek nem szabad csöpögnie), és várjuk meg, amíg teljesen megszárad.


2. Egy jégkocka vagy egy hűtőben tartott evőkanál sokkoló hidegsége rövid távon összehúzza a bőrt és frissíti a fáradt szemet. Alkalmi megoldásként remekül beválhat


3. A hidegvizes spriccelés is nagyon jól edzi a felső szemhéj vékony bőrét. Napközben többször is hajolj a mosdó fölé és hideg vizet spriccelj a csukott szemeidre. A vízcseppek masszírozzák a bőrt, a hideg pedig rugalmasítja azt.


4.  Forrásban lévő vízből 2 teafiltert tegyél be a hűtőbe, hűtsd le. Tedd a szemeidre 20 percre.A kamilla teafilter a legjobb, mert az gyulladáscsökkentő hatású is.


5. Kollagén és hialuronsav fogyasztása: A testben idővel jelentősen lecsökken ennek a két alkotónak a mennyisége, amit ha pótolsz, akkor néhány hónap alatt látványosan fiatalíthatod meg a szemhéjad bőrét. 


Ha kérdésed van írd meg:

Kérlek, add meg adataid és a lehető leghamarabb felveszem Veled a kapcsolatot.

Arcmester

web counter