Mi az a cirkadián ritmus?

2019.02.17

Úgy is fogalmazhatnám, hogy "napi biológiai óránk", vagy az "élettani napszaki ritmusunk". Biológiai folyamatok, melyek szabályos napszaki ritmust vesznek föl és ismétlődnek. Nagyjából 24 órás ciklus, melyet az élőlények belső időmérő rendszere vezérel, de külső dolgok is befolyásolják, mint pl.a napfény. Ezek a folyamatok egy nap köré rendeződnek. A cirkadián ritmust a sejtjeinkben megtalálható gének szabályozzák, de belejátszanak bizonyos külső tényezők is. Ilyenek a világosság- sötétség, étkezés, munka, mozgás, társas kapcsolatok, toxinok, lelki folyamatok...stb. A hipotalamusz egyik idegsejtcsoportja rendezi össze belső ritmusunkat a külső hatások ritmusával. Teszi ezt pl.azáltal, hogy szabályozza a tobozmirigy melatonin termelését. A melatonin felszabadulása jelzi a szervezetnek, hogy éjszaka van, és beindít bizonyos biológiai folyamatokat. Felkészíti a testet az éjszakai pihenésre, regenerációra, növekedésre. Ezt nevezzük cirkadián ritmusnak.

Mi történik ha ez a ritmus felborul? Az arra hajlamos egyéneknél felborulhat az élettani ritmus és ez betegségekhez vezethet. Leginkább az alvászavar, pánik, depresszió, a 2-es tipusú cukorbetegség, az elhízás, a magasvérnyomás betegség hátterében is a cirkadián ritmus felborulása állhat.
Arcunk állapotát nagy mértékben befolyásolja a jó minőségű és megfelelő mennyiségű alvás. A cirkadián ritmusra nagyon jó odafigyelni, vagyis feküdj le időben (legkésőbb 10 óráig) és kelj fel korán (kelj a nappal). Hálószobád lehetőleg ne legyen elektromos kütyük gyűjtőhelye és lefekvés előtt 90 perccel már hagyd abba a telefonod nyomogatását is. 

Hidd el, sokkal jobban fogsz aludni. 


web counter