Mellékvese fáradtság

2019.02.19

Mi is az a mellékvese fáradtság?

A testünkben a mellékvese termeli az antistressz hormont, a kortizolt.
Stresszes szituációkban gyors reagálásra van szükség, amiben két, a mellékvese által termelt hormon van segítségünkre: az adrenalin és a kortizol. A stresszes helyzetek kezelése e két hormon összehangolt munkáját igényli.  Az adrenalin megemeli a pulzusunkat, így szívünk gyorsabban kezd dobogni, több vér jut az izmokhoz, így sokkal nagyobb erő kifejtésére leszünk képesek.

A kortizol ehhez a szükséges energiát szolgáltatja.
Ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, az bizony a hormonrendszerünkön is meglátszik. 
Az egyensúly megbomlását elsőként a magas kortizol szint jelzi, hiszen a szervezet így próbál védekezni, hogy egyre több kortizolt termel. Azonban egy idő után a mellékvese már nem képes több kortizolt előállítani, így lecsökken a termelés.

Az állandó készenléti állapot miatt  a mellékvese tartalékai kifáradnak és egy idő után megjelennek a "mellékvese fáradtság" tünetei.

Mik is ezek?
Az első jel a fáradtság. Ha reggel nehezen ébredsz, nem érzed magad kipihentnek, alvászavarok jelentkeznek, szorongsz, pánikolsz, ingerlékeny vagy, napközben nyomott a hangulatod vagy végtelenül fáradtnak érzed magad, nehezen koncentrálsz, ha nagyon kívánod a sós és cukros ételeket, ha allergiás tüneteid vannak, ha folyamatos kávéfogyasztás mellett is csak álmosan ténferegsz - akkor gyanakodhatsz...

Hogyan kezelheted magad?
Elsőként nagyon fontos a minél minőségibb, tisztább étkezés.
Kerülendők a különféle stimulánsok, kávé, tea a koffein miatt. (Gyümölcs- és gyógytea mehet)
Így nem serkented tovább a stressszhormonok termelését. A cukrokat és édesítőszereket 
minimálisra kell csökkenteni. Sresszkezelésként fontos a mindennapos meditáció. Rengeteg anyagot találsz a youtube-on is ehhez. Tedd a mindennapod részévé a meditálást. Eljárhatsz pl. jógázni, vagy hangtálas meditációkra. Sétálj sokat a szabadban, vagy játsz a kutyusoddal, kezdj el festeni vagy bármi olyan tevékenységet ami örömmel és boldogsággal tölt el. 

Lelkileg építsd Magad, hidd el megéri:)

A lelki erősödés mellett pedig a testedet is segítsd megfelelő vitaminokkal és 
táplálékkiegészítőkkel.

Volt egy időszakom, amikor még az is óriási erőfesztésembe került, hogy a napi rutin feladataimat elvégezzem, állandóan fáradt voltam és ingerlékeny. Ezek a módszerek kisegítettek ebből a gödörből. De keményen bele kellett állnom és erőt vennem magamon, hogy képes legyek újra önmagam lenni. 

Hidd el mindenhonnan van kiút...
web counter