Aszimmetrikus arc

2021.06.03

MInt a testünk bármely része, az arcunk is aszimmetrikus. Gondolj csak bele, egyik kezed erősebb, egyik lábad nagyobb, a nőknél a két mell sem teljesen egyforma méretű sok esetben és sorolhatnám. Az arc sem kivétel, bár sokan azt mondják a teljesen szimmetrikus arc unalmas is lenne.

Egészen addig nem is gond a szimmetria, míg nem látványos. 

Milyen aszimmetrikus vonások vannak?

Szétválaszthatunk statikus és dinamikus aszimmetriákat. Azaz lesznek olyanok, melyek folyamatosan látszanak, és olyanok, melyek mosoly, beszéd, rágás, szájnyitás során látszanak.

Az egyik leggyakrabban felmerülő aszimmetria a felső fogazat középvonal kérdése. Az elcsúszhat bármelyik irányba. Ennek oka leggyakrabban foghiány, vagy olyan fogtorlódás, ami során egy nagyon kiálló fog helyére elvándorolnak az első fogak.

Mindenkinek érdemes egy pillantást vetnie a saját arcára. Szimmetriáját a két arcfél váltott letakarásával is fel lehet mérni, de még könnyebb egy szemből készült fotó segítségével. Azt félbevágva, egyik felét tükrözve, és tükrözött felét a kép másik oldalához illesztve kiderül, mennyire hasonlít a két arcfél. Ha a kapott arc szinte ugyanolyan, mint eredetileg, az arc szimmetrikusabb, ha pedig egész furcsa eredményt kaptunk, az arc aszimmetrikusabb. 

A korral is nőhet az aszimmetria

Az arc aszimmetriája kapcsán az is érdekes, hogy minden eltelő tíz év során 0,06 mm-nyivel nő a két arcfél vonásai közötti különbség. Ezt Mount Auburn Kórház kutatói vonták le digitális eszközökkel mért vizsgálati eredményeikből. Ez a 0,06 mm eltérés az arc alsó kétharmadát érinti, tehát a szemöldöktől lefelé eső részt egészen az állig, a homloki részt nem.

Az evolúciós pszichológia szerint a testi szimmetriáról több dologra következtethetünk. Árulkodik betegségekről, és fontos tulajdonsága az is, hogy tudat alatt befolyásolja a férfiak és a nők párválasztását. Persze, gyakran az aszimmetrikus arc sokkal vonzóbb emberek számára. Miért?

Genetikai kutatások bizonyítják, hogy a bilaterális, azaz kétoldalú testrészek (végtagok, ujjak, szemek, pofacsontok) mindkét oldalát ugyanaz a gén hozza létre. Tehát, ha a fejlődés során semmilyen káros hatás nem lép fel, a szervezet tökéletesen szimmetrikus lesz, bár ez elég ritka jelenség és valljuk be, igen furcsán is nézne ki az arcon.

Az arc aszimmetriáit az arcok szakértői, a festők már évszázadok óta ismerték. Nézd meg a Mona Lisa képet, amelynek bal arcfelén kifejezőbb a mosoly, mint a jobbon. Igen érdekes az a megfigyelés, hogy a portréfestők előszeretettel festették meg a nőket úgy, hogy a bal arcfelük domináljon a képen, míg a férfiaknál gyakoribb volt a jobb arcfél hangsúlyozása. Hogy miért a nők arcát festették meg inkább a bal arcfél hangsúlyozásával, arra a legjobb magyarázat az, hogy a nőket finom lelkű, érzelemteli lényeknek kívánták ábrázolni, és mint láttuk, a bal arcfélen az érzelmek intenzívebben jelennek meg. A férfiakat viszont előszeretettel festették meg tekintélyesnek, uralkodónak, amit a jobb arcfél jobban megjelenít.

A szimmetria talán már a génekben sem eleve adott, mértékét pedig a fejlődési hatások határozzák meg. De a valóság mindig ellentmondásos. Egyfelől preferáljuk a szimmetriát, másfelől mégsem a legszimmetrikusabb arcokat látjuk szépnek. Lehet épp az aszimmetriád a szexepiled (görbe orr, felemás szemöldök, egy anyajegy, vagy a szemeid állása). A legfontosabb azonban az, hogy neked bejöjjön az a személy, aki visszanéz rád a tükörből, így lesz nagy önbizalmad, és ha ezt kifelé is sugárzod, valóban ellenállhatatlan leszel.

Hogyan tudunk segíteni a látható aszimmetrián arctornával?


Az arctornával erősíthetjük kifejezetten azokat az izmokat, amelyek a gyengébb arcoldalon találhatók.

Ezzel segítünk az arc azon részeinél a feltöltődést, ahol le van csúszva az arc. Látványban ez a szimmetrikusabb kinézetet fogja eredményezni. Konkrétan ez azt jelenti, hogy az oldalra végzett feszítéseknél, tolásoknál arra az oldalra sokkal koncentráltabban dolgozunk, erősen oda is gondolva, és  megpróbáljuk az izomerőnk nagyobbik részét odakoncentrálva végezni a gyakorlatokat. Van akinél darabszámban is máshogyan kell dolgozni, de ezt már a tréner dönti el.

web counter