Arcidegbénulás

2017.01.13

Az arcideg bénulás (Bell-féle bénulás, faciális parézis) az arc egyik felének hirtelen bekövetkező gyengesége vagy bénulása, melyet az arcizmokat beidegző VII. agyideg (nervusz faciálisz) károsodása okoz.
Az arcideg bénulás 100.000 emberből 23-at érint valamikor az élete során. A kórkép oka ismeretlen, azonban szerepet játszhat benne az arcideg immunrendellenesség vagy vírusos fertőzés miatti duzzanata. A duzzanat miatt az ideg összenyomódik, vérellátása pedig romlik. Egyes bizonyítékok amellett szólnak, hogy rendszerint herpes simplex okozta vírusos fertőzés áll a háttérben. 

A Lyme-kór szintén a gyakori okok közé tartozik, különösen az Egyesült Államok észak-keleti részén. Feketékben a kórkép nem ritkán szarkoidózisra vezethető vissza. 

Panaszok, tünetek 

Az első tünet a fül mögötti fájdalom lehet, mely órákkal vagy akár 1-2 nappal megelőzheti az arcizomgyengeséget. Az arcizmok bénulása hirtelen következik be, és súlyosságát tekintve az enyhétől a teljes bénulásig változhat. 48 óra alatt a panaszok elérik a csúcspontot. Csupán az arc egyik fele érintett. Ez az oldal elsimul és kifejezéstelenné válik. 

Az embernek azonban gyakran az az érzése, hogy az arc ferde, mivel a másik oldal izmai elhúzzák az arcot az ép oldal felé. A legtöbb beteg az érzékelés megtartottsága ellenére zsibbadónak, elnehezültnek érzi az arcát. A beteg nem tudja homlokát ráncolni, szemét behunyni. A szem kiszárad, fájdalmassá válik, és a szem károsodása akár vaksághoz vezethet. A szem zárásakor a szemgolyó fölfele fordul.

A Bell-féle bénulás a nyáltermelés csökkenésével, a nyelv elülső részén az ízérzés és a könnytermelés zavarával is járhat. Az érintett oldalon a hangokat valóságosnál hangosabbnak hallja a beteg (ún. hiperakúzis), mivel a dobhártyát megfeszítő izom (a belső fülben) is bénul.
Az arcideg gyógyulása során olykor kóros kapcsolatok alakulnak ki az arc idegrostjai között, ami a nyáltermeléssel egyidejűleg egyes arcizmok váratlan meg-megrándulásával vagy könnyezéssel ("krokodilkönnyek") járhat.

Kórisme 

A kórkép a panaszok alapján rendszerint diagnosztizálható. A szélütéstől az különíti el, hogy az utóbbi általában csak a száj körüli izmok gyengeségét okozza. A szélütés emellett típusos esetben kar- és lábgyengeséggel jár.

A Bell-féle bénulást az egyéb arcbénulással járó ritka kórképektől el lehet különíteni, ugyanis az utóbbiak rendszerint lassan fejlődnek ki. Ilyenek az agydaganatok, az arcideget nyomó egyéb tumorok, a középfül és a csecsnyúlvány üregeinek a fertőzései és a koponyaalapi törés. 
A beteg kórtörténete alapján, illetve röntgenfelvételek, CT vagy MRI segítségével ezek a kórképek kizárhatóak. A Lyme-kór és a szarkoidózis vérvizsgálattal diagnosztizálható.

Kezelés és kórjóslat 

Az arcideg bénulás kezelésében, prednizont vagy egyéb szteroidot szájon át adnak az ideg duzzadásának csökkentésére. A kezelést a panaszok kezdetétől számított 2 napon belül meg kell kezdeni, és 1-2 héten át kell folytatni. Amennyiben az arcizmok bénulása miatt a szem nem záródik teljesen, külön figyelmet kell fordítani a szem kiszáradásának elkerülésére. Műkönny vagy élettani sóoldat tartalmú szemcseppek alkalmazása a szem teljes csukódásának a visszatéréséig indokolt. A szem lefedése is szükséges.

Amennyiben 6-12 hónap elteltével nem tér vissza az arcizmok mozgása, műtét végzésére kerülhet sor. Az eljárást hipoglosszális-faciális anasztomózisnak nevezik, melynek során a XII. agyideget (nyelvalatti ideg, nervusz hipoglosszusz) az arcideghez kapcsolják. Ezzel a technikával az arcmozgások részben helyreállíthatók, azonban az étkezésben és beszédben zavaró tényezők miatt a műtétet ritkán végzik el.
A részleges arcbénulás 1-2 hónapon belül kezeléstől függetlenül is oldódik. Teljes arcideg bénulás esetén a kilátások változóak. Sok esetben a gyógyulás nem tökéletes, és az arcizmok maradandó gyengesége miatt kóros oldali arcfél tónustalan és lecsüng.
Az arctorna ezen az állapoton is sokat segíthet, az arc idegrostjait tornáztatva, visszaerősödhetnek, rehabilitációnak kitűnő.

web counter