A vitaminok szerepe a bőrünk ápolásában

2019.03.16

Ha sugárzóan szép bőrre vágyunk, érdemes odafigyelni a megfelelő vitaminok bevitelére, mert ezek különféle biokémiai folyamatokat segítenek elő a szervezetünkben. Másodpercek alatt több millió biokémiai folyamat megy végbe, melyek felhasználnak hormonokat, és sejteket hoznak létre. Ezekhez a folyamatokhoz szükség van bizonyos vitaminokra.

A vitamin: Két fő típusa létezik: a retinol és a béta-karotin. Az A-vitamin retinoid formáját a bőrgyógyászok az olyan betegségek kezelésére használják, mint a pattanások, a lichen planus, vagy a pikkelysömör, ezenkívül segíti a bőr megfelelő felépítését, illetve a kollagént, amely hozzájárul a bőr túlzott ráncosodásának enyhítéséhez. Az A-vitamin állati eredetű formája, amely a retinol, megtalálható sokféle ételben, például a vörös húsokban, a májban, a tojásokban, és néhány sajtfélében. A növényi eredetű A-vitamin, amelyet béta-karotinként ismerünk, egy olyan összetevő, amely élénknarancssárga pigmentek jelenlétével jár együtt. Megtalálható olyan ételekben, mint a répa, a sütőtök, és a mangó. 


B vitaminok: talán a legfontosabb vitaminok a szépségápolás tekintetében.

B1 vitamin-Thiamin: segíti a mikro-keringést a bőr rétegeiben. Itt találhatóak azok az apró hajszálerek, amelyek friss vérrel, oxigénnel és tápanyaggal látják el a bőrt, így könnyebben jutnak el a tápanyagok és a friss, oxigénben gazdag vér a bőrbe, ezenkívül sokkal hatékonyabban ürülnek ki az elhasznált anyagok, ezáltal pedig a bőr anyagcseréje megfelelően tud működni, és így a bőr is jobban funkcionál. Mindemellett pedig, a megfelelő keringés szép, ragyogó bőrt eredményez.
B1-vitamint tartalmazó ételek: spárga, gombák, spenót, napraforgómag, zöldborsó.

B2vitamin- Riboflavin: Ha ennek a tápanyagnak a szintje túl alacsony, akkor a bőrünk fakóvá, szárazzá válik. A B2-vitamin hiányának legismertebb tünete azonban az anguláris stomatitis, ami a száj sarkaiban kialakult fájdalmas repedezettséget jelenti.

B2-vitamint tartalmazó ételek: gombák, spenót, spárga, brokkoli, tojás.

B3 vitamin- Niacin: Legfőbb szerepe az, hogy oxigénnel látja el a bőrt. Ezt úgy csinálja, hogy vértágítóként viselkedik a bőr mikro-keringésében, ami azt jelenti, hogy az apró érhálózatokat tágulásra kényszeríti, ezzel biztosítva, hogy elegendő vér jusson el a bőr legfelsőbb rétegeibe is.

B3-vitamint tartalmazó ételek: gombák, tonhal, tengeri zöldségek.

 

B5 vitamin- Pantoténsav: Segíti a mellékvese múködését, de gyakran használják a viszkető, gyulladt bőrfelületek kezelésére, mint például az ekcéma vagy a kontakt dermatitis.
B5-vitamint tartalmazó ételek: gombák, karfiol, napraforgómag, paradicsom, eper

B6 vitamin- Pyridoxin: Fontos szerepe van a nátrium és kálium egyensúlyának szabályozásában. Éppen ezért, sokat segít a felhalmozódott folyadék kezelésében, így nagyon jó hasznát vehetjük puffadt szemhéj vagy puffadt arc esetén.

B6-vitamint tartalmazó ételek: spenót, paprika, fokhagyma, tonhal, karfiol, banán, zeller, kelbimbó

B12 vitamin- Cyanocobalamin: A B12-vitaminnak elsősorban a vörösvérsejtek képződésében van szerepe. Segítheti az oxigén-szállítást, ezenkívül pedig kellemes ragyogást ad a bőrnek.

B12-vitamint tartalmazó ételek: máj, garnélarák, lazac, tengeri hínár, spirulina

C vitamin: Nagyon fontos szerepet játszik a kollagén előállításában, így elősegítve az egészséges öregedést, így a bőr öregedését is. A kollagén, amely a leggyakoribb fehérje a szervezetünkben, a testünkben megtalálható fehérjék körülbelül 25%-át teszi ki.

A legfontosabb szerepe az, hogy fenntartja a kötőszövetek merevségét és rugalmasságát, és hogy képessé teszi a szöveteket arra, hogy megtartsák szerkezetüket. A  C-vitamin bevitel megfelelő mértékben segítheti a kollagén előállítását.

C-vitamint tartalmazó ételek: citrusfélék, goji bogyó (farkasbogyó), spenót, piros étkezési paprika.

D vitamin: D-vitamin védő szerepét hangsúlyozzák különböző életmód-betegségek terén. Arra is találtak bizonyítékot, hogy a D-vitamin a pikkelysömör kezelésében is hatékony lehet. 

A D-vitamin szabályozza a hámsejtek vándorlását a külső rétegek felé (azért, hogy végül észrevétlenül eltűnjenek hámlás formájában).
D-vitamint tartalmazó ételek: gombák, sajtok, halak

E vitamin:  Az E-vitamin talán a legismertebb bőrhöz köthető tápanyag. Jól ismert antioxidáns, amely különös fontosságú az egészséges bőr szempontjából. Az olyan problémák esetében, mint a pattanás, mindenképpen jelen van valamilyen fertőzés. Nagyon fontos, hogy erős legyen az immunrendszerünk, mert csak így tudja gyorsan és hatékonyan kezelni a fertőzést.

Az E-vitamin ezenkívül védi a pajzsmirigyet (ami az egyik legfontosabb szövet, amely részt vesz a fehérvérsejtek létrehozásában), illetve a leukocyte elnevezésű sejteket (fehér sejteket) az oxidatív nyomás alatti sérülésektől.

E-vitamint tartalmazó ételek: avokádó, magvak, olívaolaj

web counter