Mi az a folát?

2019.03.14

A folát és a folsav a B9 vitamin egy formája, és mindkettő nagyon fontos egészségünkhöz. A folát egy biológiailag aktív forma és megtalálható táplálékunkban is, mint pl. az avokádóban, brokkoliban, céklában, karfiolban, kelbimbóban és sárgarépban is. A folsav és folát közötti különbség az, hogy a folsav egy  laboratóriumban előállított szintetikus változat, a folát pedig számos gyümölcs és zöldség természetes alkotója. Míg a folsavnál lehetséges toxicitás, addig a folátnál a felesleget a szervezet kiüríti. 

Mire is jó a folát valójában?

- csökkenti a szívbetegségek kockázatát

- segíti az agy egészséges múködését

- hangulatjavító hatása van, segíti a depresszió kezelését

- lassítja az öregedési folyamatokat

- csökkenti a daganatok kialalkulásának veszélyét

- támogatja a máj egészségét

- segít megőrizni a csontok egészségét

- javítja az immunrendszert

- segíti a termékenységet

A kismamák mellett (terhesvitamin formában) szinte mindenkinek javasolható a folát, aki egészségét meg szeretné őrizni és távol tartaná magától a krónikus betegségeket! A folsav hiány kezelésére a biológiailag jól hasznosuló, bizonyos táplálékokban is megtalálható természetes folát alkalmasabb. A folsavhiány könnyen kialakulhat, mivel az emberek jelentős része nem eszik elég citrusfélét vagy zöld leveles zöldséget nyersen, a főzés során pedig a zöld leveles zöldségek magas folát tartalma gyorsan lebomlik.

A folsavat a májban tárolja a szervezet, de a tartalékok csak néhány hónapra elegendők. A hiánytünetek megfelelő folátfogyasztás nélkül viszonylag gyorsan kialakulhatnak.

A folsav és a folát megkülönböztetésének azért van jelentősége, mert az élelmiszerekkel a szervezetbe kerülő, biológiailag aktív, természetes foláttal ellentétben a szintetikus vitamin készítményekben megtalálható folsavat a szervezetnek teljes mértékben hasznosuló foláttá kell alakítania. Ehhez egy olyan enzim közreműködésére van szükség, melynek aktivitása az emberek csaknem felénél egy genetikai módosulás következtében kisebb-nagyobb mértékben csökkent. Ők azok, akiknél a folsav hiány tünetei akkor is megmutatkozhatnak, ha a természetes foláttal szemben szintetikus folsavat fogyasztanak - miközben meg vannak győződve arról, hogy mindent megtesznek egészségükért.

A folsavhiány tünetei:

A folsavhiány hosszú távon vérszegénységet okoz, melynek tünetei közé az állandó fáradtságérzés, gyengeség, sápadt bőr, szédülés és ingerlékenység tartozik. Időnként légszomj, étvágytalanság, fogyás is jelentkezhet. A folsavhiány hangulati ingadozást, koncentrációs zavarokat, depressziós tüneteket is okozhat. Az alacsony folát szint gyengíti az immunrendszert, a fertőzéses megbetegedések gyakoribbak lehetnek és gyógyulásuk jobban elhúzódhat. Az alacsony folát szint a terhesség korai szakaszában az embriónál velőcső záródási rendellenességeket okozhat, melyek nyitott gerinc kialakulását, illetve az agy és a koponya fejlődési problémáit eredményezhetik.A folát szerepe a szervezetben fontosabb annál, mint azt sokáig gondolták: a kutatások szerint a foláthiány nemcsak magzati fejlődési rendellenességeket, vagy vérszegénységet okozhat, hanem jelentős mértékben járulhat hozzá a stroke, az infarktus, a trombózis, illetve az agyérelmeszesedés, a demencia kialakulásához is. A foláthiány következtében kialakuló szív- és érrendszeri szövődmények a magas homocisztein szint érkárosító hatásának tudhatók be. A homocisztein az elsősorban a fehérjefogyasztás révén a szervezetbe kerülő aminosav, a metionin származéka. A szervezetben számos folyamat helyes működését támogató metionin a húsokban, halakban, a tojásban, egyes növényi magvakban, a kölesben található meg nagyobb mennyiségben. A metionin lebontása közben termelődő homocisztein elsősorban a máj által végzett méregtelenítő folyamatokban, a gyógyszerek, az alkohol, illetve egyéb, a szervezet számára felesleges anyagok feldolgozásában játszik nagy szerepet. A szervezet normál működése mellett a B12-vitamin, a B6-vitamin és a B9-vitamin, azaz a folát segíti a felesleges homocisztein lebontását. Ezeknek a vitaminoknak a hiánya esetén azonban a homocisztein szint kórosan megemelkedhet, ami a magas koleszterinszinthez hasonlóan az érfalak károsodásához, szív- és érrendszeri betegségek, stroke, vérrögök, trombózis, agyérelmeszesedés, demencia kialakulásához vezethet.A WTN Folát Krém olyan, biológiailag aktív folát formát tartalmaz, amely a szervezetben további átalakítás nélkül is jól hasznosul, ezért az MTHFR gén mutációja miatt a szintetikus folsav átalakításában akadályozott emberek számára - és persze a többiek számára is - alkalmas használata. A krém összetevői között a folát mellett a homocisztein lebontásához szükséges trimetil glicin, magnézium, B6-vitamin és B12-vitamin, valamint a máj működését támogató kolin, inozitol és a szervezet antioxidáns folyamataiban kiemelkedő szerepet játszó glutation is megtalálható. A máj a szervezet legfontosabb folát raktára, egészséges működésének elősegítése ezért fokozott folát igény, illetve a folsav hasznosításának nehézségeit eredményező genetikai elváltozás esetén különösen hasznosnak bizonyulhat. A káros környezeti hatások okozta szabad gyök képződés elleni védekezést a szervezetben az antioxidáns vitaminok és antioxidáns enzimek végzik, utóbbiak fontos része a glutation, de a WTN Folát Krémben megtalálható alfa-liponsav és homoktövis kivonat antioxidáns hatása is ismert. A krém összetevői között tápláló növényi olajok, jojobaolaj, olívaolaj, szkvalán, és a bőrregeneráló hatású aloe vera kivonat is megtalálható. A WTN saját fejlesztése, az aminosavak felhasználására épülő AminoSzorpciós technológia a folát krém összetevőinek maximális felszívódását segíti elő.

Megrendelheted itt: katt ide