A fej izmai

2016.09.14

A fejen található izmokat két nagy csoportba sorolhatjuk, a mimikai izmokra és a rágóizmokra. 

A mimikai izmok között találhatunk még fejtetőizmokat, ami elől a homlokizom, hátul a tarkóizom. 

A fül körüli izmok embereknél csökevényesek, nem mozognak, állatoknál a hang irányában mozdulnak. Az arcizmok közül a szem, orr, száj körüli izmok játszanak szerepet a mimikánkban. Rágóizmaink erősek, felületi és mély elhelyezkedésűek. 

A mimikai izmok

Az arcmimikát hozzák létre, közvetlenül a bőr alatt találhatók. Idegrendszeri megnyilvánulásunkat tükrözi, ami jellegzetes emberi sajátosság.

Az arcizmok egy része csonton ered és bőrön tapad, de van, ami bőrön ered és tapad is. A mimikai izmok között soroljuk fel a fejtetőizmokat, a fül körüli izmokat, és az arcizmokat. A fejtetőn széles inas lemez található, amelybe belesugárzik elől a homlokizom, hátul a tarkóizom. A fül körüli izmok embereknél csökevényesek, nem mozognak, állatoknál a hang irányában mozdulnak. Az arcizmok közül a szem, orr, száj körüli izmok játszanak szerepet a mimikánkban. 

A szemizmok a szem körül helyezkednek el és a szemrés zárásában, a könny továbbjuttatásában van szerepük. Az orr körüli izmok csökevényesek, az orrnyílás szűkítését és tágítását tudják minimálisan mozgatni. A száj körüli izom a szájrést körkörösen fogja körül, az ajkak zárásában és a csücsörítésben, a fütyülésben van szerepe. Az ajkak helyzetét tartja fenn tónusával. A trombitás izom a szájüreg oldalfalában található lapos izom, szerepe a beszédben, a rágásban van. 

A rágóizmok

A rágóizom négy igen erős izom, amely felületi és mély rétegben helyezkedik el, szerepe a száj zárásában van. A halántékizom legyezőszerű, a halántékcsonton ered és az állkapocscsonton tapad, szerepe a száj zárásában van. A külső és belső röpizmok az őrlőmozgást végzik. 

A nyak izmai

A nyak izmai felületi és mély izmok. Nyaki bőrizom közvetlenül a bőr alatt helyezkedik el, szerepe a nyak bőrének feszesen tartása. A fejbiccentő izom a nyak leghosszabb izma, szabad szemmel, bőrön át is jól látható. Összehúzódásakor a fejet hátrahúzza, tónusos állapotban a fejet egyenesen tartja. A felületi izmok a nyelvcsontot és a gégét lefelé húzzák, illetve felengedik.

A mély nyakizmok a gerincoszlopon fekszenek, elülső csoportja a nyaki gerinc és a fej mozgatását végzi, az oldalsó csoportizmai, a bordaemelő izmok rögzített bordák esetén a nyakat oldalra hajlítják, ellenkező esetben a bordákat emelve, a belégzést segítik